Kalendarz
Artykuły
ŚNIADANIE DAJE MOC
2018-10-05
Prawie dokładnie za miesiąc – 8 listopada – przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Został zainicjowany w 2007. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania “Śniadanie Daje Moc”. Przygotowując się do tego dnia sprawdziliśmy dziś, 5 października stan uczniowskich śniadaniówek. „Zaglądanie” odbyło się w sposób losowy i niespodziewany na tzw. przerwie śniadaniowej. Oto kilka wniosków z „badania”. Ku naszej radości większość uczniowskich posiłków wyglądała na zdrowe i urozmaicone. W kanapkach uczniów pojawiły się chude wędliny, twarożek, sałata, jajko, ogórek, dżemik babci. Był również jogurt, orzechy, a nawet zdrowa sałatka! Niestety, zdecydowanie więcej miejsca w chlebakach zajęły słodycze niż owoce czy warzywa. I tylko jeden uczeń zajadał ciemne pieczywo z ziarnami. Dwie osoby zamiast chlebaka posiadały duże paczki chipsów, ale jak zauważyli nauczyciele dyżurujący w porannej świetlicy, gdyby badanie odbyło się wcześniej, niezdrowego jedzenia znalazłoby się zdecydowanie więcej – zostało skonsumowane jako pierwsze. Wnioski skłaniają do refleksji. Pamiętajmy - śniadanie daje moc!
Czytaj więcej o: